Thai Jerked Chicken

Thai jerked chicken, crispy kokosgamba’s, rauwe mango-papaya salade, geurige groene rijst Het lekkerst is het om de kip liefst een nacht in de marinade te leggen, maar doe dat minstens drie uur zodat de smaken goed intrekken. Ik vermoed dat ik de ‘friendly battle’ mede verloor door

Thai jerked chicken, crispy kokosgamba’s, rauwe mango-papaya salade, geurige groene rijst
Het lekkerst is het om de kip liefst een nacht in de marinade te leggen, maar doe dat minstens drie uur zodat de smaken goed intrekken. Ik vermoed dat ik de ‘friendly battle’ mede verloor doordat er niet voldoende tijd was om te marineren…

‘Jerken’ is eigenlijk een techniek die is overgewaaid van Jamaica alwaar rastamannen stukken kip marineren in hun geheime saus en deze vervolgens grillen op houtskool. Dit gerecht is daardoor geïnspireerd.
Dit is mijn versie, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: laat je eigen smaak spreken! 
Wil je bepaalde ingrediënten weglaten of bijvoorbeeld juist iets meer rode peper, doe het!

Kip & marinade

Kippenbouten 4
Knoflook 4 teen
Rode ui  1
Rode peper 1
Citroengras 1 stengel
Limoenblad 4
Gember 2 cm
Koriander paar takjes
Tym paar takjes
Limoen 1, sap en schillen
Sinaasappel 1, sap en schillen
Kaneelpoeder snuf
Kardamompoeder snuf  
Nootmuskaat snuf
Kurkuma 1 theelepel
Palmsuiker 1 eetlepel
Soyasaus 1 eetlepel
Rum of andere drank  scheut
Zout & peper  
Bananenblad                    4 mooie stukken waar bouten in passen

Kippenbouten in olie mooi bruin bakken en apart zetten (dit kun je doen terwijl je de marinade maakt)
Knoflook t/m kardamom met vijzel fijnmaken (wil je sneller dan kan het met de keukenmachine, hou de marinade enigszins grof van structuur)
Snij de kip hier en daar in, zodat de marinade goed kan intrekken en leg de bouten in de marinade in een container of wikkel ze in aluminiumfolie. Laat minimaal drie uur staan, maar hoe langer hoe beter.
Oven op 180 graden
Bananenblad even verhitten boven vlam of in oven, zodat het ‘handelbaar’ wordt, minder stug
Wikkel de bouten met wat marinade in de bladeren en rooster ze in de oven (in de zomer op de BBQ!)
In ongeveer 30-40 min goed gaar. Let op: de bladeren mogen best wat zwart worden, maar als het te hard gaat zet je de oven op 140 of zo, hou het in de gaten.

Krokante gamba’s 

Garnalen (groot) 12
Kokosflakes (droog) 20 gram
Curry (droog) goede snuf
Pinda’s, gevijzeld handje
Panko of broodkruim   20 gram
Zout  
Eiwit van 2 eieren
Frituurolie  ½ liter

Meng de kokos t/m panko in een ruime kom
Sla de eiwitten los
Haal de garnalen door het eiwit en leg ze in de kom met het kokosmengsel
Schudt goed om zodat de garnalen mooi bedekt zijn
Frituur ze in de olie

Salade

Rauwe mango 1
Rijpe mango 1
Papaya (niet te rijp) zelfde formaat als 1 mango
Rode ui 1/2
Groene peper 1
Witte wijnazijn 2 eetlepel
Zonnebloem of arachide olie 1 eetlepel
Basilicum paar takken
Zout & peper  smaak

Vruchten schillen en heel dun snijden. Ik gebruikte daar een soort ‘mandoline’ waarmee je in één keer kleine reepjes raspte.
Ui en peper fijnsnijden en goed mengen met overige ingrediënten

Geurige groene rijst

Witte rijst 1 pakje 
Galanga of gember 3 cm
Bosui 2
Groene peper 1
Arachide olie scheut
Zout & Zwarte peper smaak
Koriander paar takjes

Rijst koken volgens omschrijving op verpakking en af laten koelen
Galanga / Gember fijnsnijden, bosui en peper in ringetjes
Alles in wok op hoog vuur in olie bakken en continu blijven omscheppen totdat rijst beetje kleurt
Op smaak brengen met zout en peper en afmaken door er blaadjes koriander doorheen te mengen

Cheng ching ching!! (Gaaf!!)


Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoeken



Website ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld