Geroosterde forel & shopska salsa met geroosterde paprika en aardappel

Geroosterde forel & shopska salsa met geroosterde paprika en aardappel

Bereidingswijze

1. Maak eerst de salsa

  • 1 Rode paprika
  • ½ komkommer zonder zaadjes (in de lengte doormidden snijden en met theelepeltje zaadjes verwijderen)
  • ½ Rode ui
  • ½ Rode peper (met zaadjes wordt het veel pikanter)
  • 1 mooie stevige tomaat
  • ¼ bosje bladpeterselie
  • 2 Limoenen, uitgeperst
  • Scheut Rakija of Vodka
  • Scheut extra virgen olijfolie
  • Zeezout & zwarte peper

Snij de ingrediënten in kleine blokjes (brunoise noemen koks dat) Breng op smaak met limoensap, Rakija, olie, zout & peper Laat de smaken intrekken en bereid ondertussen de rest voor

  • 4 forellen, schoon maar met kop
  • 1 citroen
  • snuf komijnzaadjes
  • zeezout & zwarte peper

Snij de citroen in plakken.
Bestrooi de forellen in de holte met komijn, zwarte peper en zeezout en vul ze met de citroen
Als je handig bent in de keuken kan je de volgende handelingen gelijktijdig doen. Wil je rustig aan doe dan eerst het groentegerecht.

2. Het groentegerecht

  • 2 geroosterde paprika (uit een pot of kan je zelf doen door paprika zwart te blakeren in de oven of op vuur en daarna de velletjes eraf te peuteren)
  • ¼ bos bladpeterselie
  • 8 middelgrote aardappels, vastkokend
  • 2 ansjovisfilets
  • 3 teentjes knoflook
  • scheut Witte wijn
  • 300 ml groentebouillon

Snij knoflook in plakjes, peterselie fijn en aardappel in plakken Laat de paprika in grote herkenbare stukken Kook de aardappels in de schil halfgaar, laat iets afkoelen, en snij in plakken
Bak in een vrij ondiepe pan knoflook op laag vuur glazig en voeg de ansjovis toe; deze zal oplossen Voeg een deel van de peterselie toe en blus af met een scheut witte wijn en de bouillon
Voeg zout en peper toe op smaak Leg de aardappelschijven erbij en top af met de paprika, zorg dat alles net niet ‘onder’ de bouillon staat

3. De forellen
Nu kan je kiezen afhankelijk van het seizoen en keukenapparatuur; is het zomer en staat de BBQ aan dan leg je ze op de grill. Maar in de oven of in de pan kan natuurlijk ook. Of wellicht is het aardig om de vissen in aluminiumfolie te verpakken… Het zal een minuut of vijf aan beide zijden nodig hebben, maar contoleer de gaarheid even voor serveren. Leg de vissen op de groenteschotel en zet op tafel!

Tip 1: je kunt deze schotel verrijken met allerlei groenten naar keuze
Tip 2: ik serveerde dit gerecht op een typisch Bulgaarse stenen pan, ‘Sjatz’ genaamd. In Nederland wordt de pan smulsteen genoemd, je kunt ze vinden bij een goede slagerij. In Bulgarije maken ze er allerhande ovengerechten mee en hij wordt ook als grilplaat gebruikt.

Nou vooruit, een toegift. Het is in het programma niet aan bod gekomen maar stond wel op tafel en ze vonden het heerlijk! Een ode eigenlijk aan de ‘yoghurtvrouw’ die mij één van de mooiste herinneringen ooit meegaf. Haar koe heet ‘Zorga’.

Zuppa Zorga

  • 250 ml volle Bulgaarse yoghurt
  • 100 ml slagroom, geslagen met wat suiker
  • paar takjes munt, fijngesneden
  • vijgen (vers en/of ingelegd)
  • stukje pure chocolade, in kleine stukjes gebroken
  • koekjes, grof vermalen met de hand

Alles mengen en op laten stijven in de koelkast.
Ook lekker met een scheutje drank erdoor (Tia, Baileys, likeur)

Laat deze ‘recht door zee’-gerechten smaken!

 



Al deze gerechten zijn bereid met de kruiden en specerijen van Simply Spices.


Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoeken



Website ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld