Krokante rundvlees schijven, aardappels met laurier en citrusvruchten

Ik combineerde het met whiskey, lijnzaad, aardappels en kruiden die ik onderweg tegenkwam. Dit gerecht kost heel weinig tijd en kan een dag van tevoren bereid worden. Zodra het rundvlees op staat, kun je de rest alvast voorbereiden.Pluijms eetbare wereld

Ik combineerde het met whiskey, lijnzaad, aardappels en kruiden die ik onderweg tegenkwam.
Dit gerecht kost heel weinig tijd en kan een dag van tevoren bereid worden. 
Zodra het rundvlees op staat, kun je de rest alvast voorbereiden.

Zet de heerlijke klassieke Ierse folksong ‘Carrickfergus’ op terwijl je staat te koken, dan komt het goed!

Stap 1 Rundvlees

  • 600 gr runderstoofvlees (wang of nek vind ik erg lekker) 
  • 75 gr roomboter
  • ½ winterpeen
  • 1 prei 
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 blikje ‘stoutbeer’ (type Guinness)
  • 1 l runderbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 100 gr donkere chocolade
  • 1 eetl mosterd (Dijon) 
  • Zout en Peper

Schroei het vlees in de boter mooi bruin en voeg de groenten toe
Bak een paar minuten mee en blus af met het bier
Nu de bouillon erbij totdat een en ander ‘net onder’ staat
Dan kan de laurier, chocolade en mosterd erbij
Laat het nu, met deksel op de pan, uren langzaam garen op max 65 graden, liefst een hele nacht, maar minimaal 4 uur. Zorg dat het niet uitdroogt, dus voeg eventueel beetje bouillon toe.
Op smaak brengen met zout en peper, nog even door laten trekken

Afgieten (waarbij je de jus bewaart) en het vlees plukken
Doe het vlees in vormpjes en druk het goed aan
Leg het op een plateau en laat in de koelkast enigszins stevig worden.

Stap 2 Aardappels met laurier en citrusvruchten

  • 600 gr mooie aardappels (grote kriel in de schil)
  • 150 ml lijnzaadolie (of olijfolie)
  • 1 sinaasappel (of mandarijn), doormidden, zaadjes verwijderd, in plakjes
  • 1 citroen, doormidden, zaadjes verwijderd, in plakjes
  • 8 blaadjes laurier
  • Zeezout & grove zwarte peper

Oven op 180 graden
Aardappels in de schil beetgaar koken 
Daarna in ovenschaal leggen met overige ingrediënten, omscheppen en mooi bruin roosteren

Stap 3 Sjalotten, wortel, haricots verts 

  • 12 sjalotten
  • Handje wortelen naar keuze
  • 250 gr haricots verts

De sjalotten in zijn geheel, met schil in de oven doen tot ze zacht zijn (+/- 20 min)
Serveer ze ook in de schil, aan tafel druk je de zoete ui zo uit de schil!
Wortel en haricots net gaar koken en lekker maken met bijvoorbeeld klontje roomboter, zout en peper

Ondertussen bestuif je het vlees met wat bloem en bakt het in kokend hete lijnzaadolie mooi krokant.
Als je het zo leest lijkt het heel wat, maar geloof me: het is geen werk en je maakt de aardappels en de groenten terwijl je het vlees bereidt.

Ik serveerde het met wat gefrituurde prei en krokant gebakken stukjes bacon
 

Al deze gerechten zijn bereid met de kruiden en specerijen van Simply Spices.


Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoeken



Website ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld